Καθαρισμός χαλιών: τι να κάνετε αν το ζωάκι σας έκανε την ανάγκη του σε λάθος μέρος

Τα ζωάκια μας τα λατρεύουμε. Ο σκύλος ή η γάτα μας είναι μέρος του σπιτικού μας και χαιρόμαστε να εισπράττουμε την αγάπη τους κάθε ώρα και στιγμή. Όλα αυτά μέχρι να κατουρήσουν ανενόχλητα σε κάποιο από τα χαλιά μας. Τότε τα πράγματα και τα συναισθήματά μας αλλάζουν. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι δεν χρειάζεται να αφήνουμε το θυμό να μας χαλάει τη διάθεση, αφού η ζημιά δεν είναι ανεπανόρθωτη. Ο καθαρισμός χαλιών που έχουν ούρα δεν είναι τόσο απαιτητικός όσο φαντάζεστε, απλώς πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένα βήματα, για να μην ξαναγίνει το ατύχημα. Διότι αν το σημείο δεν πλυθεί σχολαστικά, τότε είναι πιθανό οι μυρωδιές να τραβήξουν το ζωάκι σας και να θεωρήσει ότι αυτή είναι η τουαλέτα του. Ποια είναι, λοιπόν, τα απαραίτητα πρώτα και επείγοντα βήματα σε μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση;

καθαρισμος-χαλιων-απο-ουρα

Απορρόφηση του λεκέ από το χαλί

Αν ο λεκές είναι φρέσκος, όπως συμβαίνει συνήθως όταν παρατηρούμε από την άλλη άκρη του δωματίου το σκύλο μας να νομίζει ότι το χαλί είναι ένας ωραιότατος θάμνος στη βόλτα του, τότε πρέπει οπωσδήποτε να απορροφηθεί η περίσσεια ποσότητα. Φορέστε γάντια και με άφθονο χαρτί υγείας ή ένα παλιό βαμβακερό ύφασμα απορροφήστε τα υγρά πιέζοντας δυνατά το χαλί.

Εξάλειψη της μυρωδιάς

Για να εξαλειφθεί η μυρωδιά, χρειάζεστε ένα μίγμα που θα την καλύψει και δεν θα της επιτρέψει να αφήσει το παραμικρό ίχνος. Αυτό το μίγμα είναι το λευκό ξύδι διαλυμένο σε ίση ποσότητα νερού. Μουλιάστε το σημείο με άφθονο διάλυμα, για να εισχωρήσει και στις πιο βαθιές ίνες του χαλιού.

Βούρτσισμα χαλιού

Αφού μουλιάσει το σημείο για μερικά λεπτά, τρίψτε το σημείο με μια μαλακή βούρτσα. Χωρίς το τρίψιμο, το ξύδι δεν θα μπορέσει να εξουδετερώσει τη μυρωδιά της αμμωνίας των ούρων ούτε να φτάσει μέχρι το πέλος.

καθαρισμος-χαλιων-απο-ζωακια

Στέγνωμα

Το επόμενο βήμα είναι να στεγνώσετε την περιοχή όσο το δυνατόν καλύτερα. Μπορείτε να αφήσετε το χαλί να στεγνώσει σταδιακά μόνο του, όμως προηγουμένως φροντίστε να έχετε εφαρμόσει έξτρα απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αν έχετε συσκευή στεγνώματος που ρουφάει τα υγρά, προσέξτε απλώς να την απολυμάνετε πριν την χρησιμοποιήσετε ξανά.

Μαγειρική σόδα

Όταν η περιοχή του χαλιού στεγνώσει εντελώς, ήρθε η ώρα να την επαλείψετε με άφθονη μαγειρική σόδα, την οποία θα αφήσετε να δράσει όλο το βράδυ. Το πρωί, ρουφήξτε τη σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα.

 

Ωστόσο, οι πρώτες βοήθειες που περιγράψαμε μπορεί να μην είναι πάντα αρκετές. Αν ο λεκές είναι παλιός, τα βακτήρια θα έχουν ήδη φτιάξει φωλιά στο σημείο. Υπάρχει, επίσης, η περίπτωση το ξύδι να μην καταφέρει να διασπάσει τα ένζυμα των ούρων. Τότε, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο για εξειδικευμένο και σε βάθος καθαρισμό χαλιών με ενζυματικά απορρυπαντικά.