Πώς φτιάχνονται τα πυροτεχνήματα;

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν εντυπωσιάζεται με τα πυροτεχνήματα. Τα χρώματα και η λάμψη τους μοιάζουν με κάτι μαγικό που φωτίζει τον ουρανό και συνοδεύει με φαντασμαγορικό τρόπο τις πιο ξεχωριστές μας στιγμές. Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί πώς φτιάχνονται τα πυροτεχνήματα; Ακολουθούν τους κανόνες της… μαγείας ή της επιστήμης;

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μοιάζουν περίπλοκοι μηχανισμοί, όμως στην πραγματικότητα αξιοποιούν απλά τις δυνατότητες της φυσικής και της χημείας, δημιουργώντας κάτι τόσο εντυπωσιακό. Άλλωστε, οι ρίζες τους φτάνουν πολύ παλιά, όταν οι αρχαίοι Κινέζοι ανακάλυψαν ότι με την πυρίτιδα μπορούσαν να δημιουργούν ελεγχόμενες εκρήξεις που προσέφεραν ένα ανεπανάληπτο θέαμα.

Ανάφλεξη και έκρηξη

Ανάβοντας Φυτίλι Πυροτεχνήματος

Το πυροτέχνημα αποτελείται από έναν σωλήνα ή μια σφαίρα που είναι γεμισμένα με εκρηκτικά, τα οποία είναι χρωματιστά. Το νιτρικό κάλιο είναι το κύριο στοιχείο της πυρίτιδας που προωθεί τα πυροτεχνήματα στον ουρανό, μόλις γίνει η πυροδότησή τους με μια φλόγα στο φυτίλι, η οποία ζεσταίνει το προωθητικό αέριο που στέλνει τα πυροτεχνήματα στα… ουράνια. Μόλις το πυροτέχνημα φτάσει στον αέρα, η πυρίτιδα που έχει στο εσωτερικό του προκαλεί κι άλλη έκρηξη, με την οποία αυτό σκάει με τον χαρακτηριστικό ήχο των πυροτεχνημάτων.

Αυτή η αλληλουχία ανάφλεξης και έκρηξης είναι που κάνει τα πυροτεχνήματα επικίνδυνα, από την άποψη ότι πρέπει να τα χρησιμοποιούν μόνο έμπειροι επαγγελματίες που γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Υπάρχουν και πυροτεχνήματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από μη επαγγελματίες, όμως αυτά περιέχουν πολύ μικρότερη ποσότητα πυρίτιδας ακριβώς για να είναι ασφαλή. Ακόμα και αυτά, όμως, θα πρέπει να πυροδοτούνται μόνο υπό απόλυτα ασφαλείς συνθήκες και σε ανοιχτούς χώρους χωρίς εμπόδια, όπως δέντρα και κτίρια.

Πώς φτιάχνονται τα χρώματα στα πυροτεχνήματα

Μεταλλικό Άλας

Τα εκρηκτικά που περιλαμβάνονται μέσα στο πυροτέχνημα ονομάζονται αστέρια και μπορούν να αποτελούνται από διαφορετικά μεταλλικά άλατα. Αυτά τα μέταλλα είναι τα οποία σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά δίνουν το χρώμα στο πυροτέχνημα, όταν τελικά σκάσει.

Για παράδειγμα, το κίτρινο δημιουργείται από το νιτρικό νάτριο, το πορτοκαλί από χλωριούχο ασβέστιο, το χρυσό από σίδηρο με άνθρακα, το ασημί από αλουμίνιο, τιτάνιο και μαγνήσιο, ενώ το λευκό από αλουμίνιο, μαγνήσιο και βάριο.

Έτσι, όταν γίνει η έκρηξη του εσωτερικού του πυροτεχνήματος, ανάλογα με τα μεταλλικά άλατα που περιέχει, θα σκάσει σε ένα ή περισσότερα χρώματα.

Σχέδιο πυροτεχνήματος

'Άνθρωπος κρατάει πυροτέχνημα που κάνει σχέδιο

Ένα πυροτέχνημα, όμως, δεν είναι απλά το χρώμα του, αλλά και η κίνησή του, το τι δηλαδή σχέδιο κάνει όταν σκάει. Υπάρχουν πυροτεχνήματα που σκάνε σαν πίδακας από νερό ή σιντριβάνι, άλλα που σκάνε με χρονοκαθυστέρηση και άλλα που μοιάζουν με αστέρια που άξαφνα εμφανίζονται στον ουρανό.

Για να δημιουργηθεί το κάθε σχήμα, τα εκρηκτικά μπαίνουν σε διαφορετική σειρά και σχέδιο γύρω από το κεντρικό σημείο του πυροτεχνήματος. Έτσι, όταν η φλόγα φτάσει σε αυτά και η πυρίτιδα προκαλέσει την έκρηξή τους, το τελικό σχήμα θα είναι διαφορετικό ανάλογα με την εσωτερική δομή του πυροτεχνήματος.

Στο eshop πυροτεχνημάτων www.fireworks.gr θα βρείτε τα καλύτερα πυροτεχνήματα, στις καλύτερες τιμές για την δική σας εκδήλωση!