Τα δυναμιτάκια είναι ένα αγαπημένο χόμπυ των παιδιών και ειδικά το καλοκαίρι αναμένεται να χρησιμοποιηθούν πολύ. Αποτελούν έναν διασκεδαστικό τρόπο, για να κάνεις σαματά και να διασκεδάσεις παρέα με τους φίλους σου, όμως χρειάζονται προσοχή.
Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς κανένα εύφλεκτο παιχνίδι χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα και θα πρέπει πάντα να επιλέγεις τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Ο αέρας μπορεί να αποδειχθεί πολύ κακός βοηθός, όταν παίζεις με φλόγα και πυρίτιδα.
Αρκούν, όμως, αυτές οι συμβουλές; Πρακτικά όχι. Το ζητούμενο είναι τι κάνεις και πώς προφυλάγεσαι τη στιγμή που ανάβεις και ρίχνεις το δυναμιτάκι. Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν επειδή τα παιδιά δεν ξέρουν τι να προσέξουν και πώς να αναγνωρίσουν μερικά προειδοποιητικά σημάδια που φωνάζουν ότι πρέπει να κρατηθούν μακριά.
Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι δύσκολο να προστατευθείς ούτε αυτό θα σου στερήσει το κέφι με τους φίλους σου. Απλά θα σε βοηθήσει να διασκεδάσεις με ασφάλεια, χωρίς τραυματισμούς που δυστυχώς είναι πολύ συχνοί.
Για να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά παρακάτω:
- Κουβάς με νερό: Σου προτείνουμε να έχεις κοντά σου έναν κουβά με νερό, έτσι ώστε να μπορείς αμέσως να ρίξεις μέσα το δυναμιτάκι, αν δεις ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό (π.χ. έπιασε φωτιά).
- Αντιανεμικός αναπτήρας: Οι κλασικοί αναπτήρες με τη φλόγα που κουνιέται δεξιά και αριστερά με το φύσημα του ανέμου δεν είναι ό,τι καλύτερο, καθώς η φλόγα μπορεί να καταλήξει σε σημείο που δεν πρέπει. Το ίδιο ισχύει και για τα σπίρτα. Το καλύτερο είναι να ανάψεις το δυναμιτάκι με έναν αντιανεμικό αναπτήρα, ο οποίος έχει φλόγα σαν ραβδί που δεν κινείται και επιτρέπει κινήσεις ακριβείας.
- Δυναμιτάκια που δεν σκάνε: Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένα δυναμιτάκι να μην σκάσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, απλά απομακρύνσου από αυτό. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το πλησιάσεις, να το κοιτάξεις ή να το ακουμπήσεις. Μπορεί να σκάσει ανεξέλεγκτα σε φάση που δεν το περιμένεις. Οπωσδήποτε, επίσης, μην προσπαθήσεις ποτέ να το ανάψεις ξανά.
- Μην σκύβεις πάνω από το δυναμιτάκι: Την ώρα που ανάβεις το δυναμιτάκι, θα πρέπει να έχεις το σώμα σου όρθιο και να το ανάβεις κρατώντας το με το χέρι σου όσο πιο μακριά γίνεται από το πρόσωπο και το στήθος σου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάθεσαι σκυφτά από πάνω του, γιατί μπορεί να μην προλάβεις να απομακρυνθείς, μέχρι αυτό να σκάσει.
- Πέτα το μακριά: Τα δυναμιτάκια θα πρέπει πάντα να τα χρησιμοποιήσεις σε ανοιχτό χώρο, όπου δεν υπάρχουν γύρω σπίτια, δέντρα, χόρτα και φυσικά άλλοι άνθρωποι. Ένα καλό σημείο είναι, για παράδειγμα, ένα ανοιχτό γήπεδο. Μόλις ανάψεις το δυναμιτάκι, πέτα το αμέσως μακριά σου, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να σκάσει στα χέρια σου.
Βρείτε μεγάλη ποικιλία σε παιδικά πυροτεχνήματα όπως δυναμιτάκια, σκορδάκια από το κατάστημα www.fireworks.gr . Οι ειδικοί στα πυροτεχνήματα.