Όλοι μας θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στο σπίτι μας. Να μπορούμε να κοιμόμαστε, να βγαίνουμε έξω ή να πηγαίνουμε ένα ταξίδι χωρίς να φοβόμαστε ότι κάποιος θα διαρρήξει την οικία μας απειλώντας εμάς, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και την περιουσία μας. Τα συστήματα ασφαλείας περιμετρικής προστασίας είναι η καλύτερη λύση, για να επιτυγχάνουμε το μέγιστο επίπεδο ασφάλειας, αφού ο επίδοξος διαρρήκτης δεν καταφέρνει καν να φτάσει κοντά σε κάποιο παράθυρο ή πόρτα και να το διαρρήξει. Σε αντίθεση, με τους συναγερμούς με ραντάρ εσωτερικού χώρου, στα οποία ο συναγερμός τίθεται σε λειτουργία αν ανιχνεύει κίνηση μέσα στο χώρο, η περιμετρική προστασία κρατάει τον κίνδυνο μακριά και μας χαρίζει ένα αίσθημα σιγουριάς, το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλο τρόπο, ειδικά στις μονοκατοικίες. Ποιες είναι, λοιπόν, οι επιλογές που έχουμε για αυτό το είδος προστασίας;
Μαγνητικές επαφές
Η τοποθέτηση μαγνητικών επαφών στα παράθυρα και τις πόρτες είναι η πλέον προφανής λύση. Όταν παραβιαστεί το παράθυρο ή η θύρα και ανοίξει, ενώ ο συναγερμός είναι ενεργοποιημένος, η μαγνητική επαφή θα αντιληφθεί την αλλαγή και η σειρήνα του συναγερμού θα τεθεί σε λειτουργία. Ωστόσο, οι μαγνητικές επαφές έχουν το μειονέκτημα ότι δεν κρατούν το διαρρήκτη αρκετά μακριά και συνεπώς είναι ιδανικές μόνο όταν ο ιδιοκτήτης λείπει από το σπίτι.
Ραντάρ εξωτερικού χώρου
Τα ραντάρ εξωτερικού χώρου τοποθετούνται σε μπαλκόνια και βεράντες και ανιχνεύουν οποιαδήποτε κίνηση όταν είναι ενεργοποιημένα. Έτσι, μπορούν να καταλάβουν τον επίδοξο κλέφτη και να χτυπήσουν, πριν καν αυτός προσπαθήσει να παραβιάσει το παράθυρο. Το μειονέκτημα των ραντάρ είναι αφενός ότι έχουν περιορισμένη εμβέλεια και αφετέρου ότι δεν έχουν τόσο εξελιγμένη τεχνολογία, ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν την κίνηση ενός ανθρώπου από αυτή ενός πουλιού ή άλλου ζώου. Γι’ αυτό το λόγο, οπλίζονται συνήθως μόνο το βράδυ, όταν τα πουλιά και άλλα ζώα δεν κυκλοφορούν.
Ανιχνευτές τύπου κουρτίνας ή δέσμης
Για μεγαλύτερες επιφάνειες σε εξωτερικό χώρο, ώστε να δημιουργείται ένα αόρατο τείχος προστασίας, απαιτείται η τοποθέτηση ανιχνευτών με υπέρυθρη ακτινοβολία. Οι ανιχνευτές αυτές μπορεί να δημιουργούν δέσμες ή κουρτίνα σε διάφορα σημεία και να ενεργοποιούνται, όταν κάποιος περάσει μέσα από αυτές. Οι αισθητήρες αντιλαμβάνονται τη διαφορά στην ακτινοβολία του σώματος που διακόπτει τη δέσμη και έτσι έχουν την προχωρημένη τεχνολογία να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για κάποιο άλλο αντικείμενο που πέφτει ή κάποιο ζώο, με αποτέλεσμα να αποτρέπονται οι ψευδοσυναγερμοί. Ιδανικά, αυτού του τύπου οι ανιχνευτές εγκαθίστανται γύρω από το φράχτη του κήπου.
Κάμερες ασφαλείας
Σε συνδυασμό με αυτούς τους τύπους συστημάτων συναγερμού ή και μόνες τους μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας που εποπτεύουν και καταγράφουν το χώρο γύρω από την οικία σας. Οι κάμερες αυτές συνδέονται με ένα μόνιτορ, δημιουργώντας ένα κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το οποίο τίθεται σε λειτουργία όταν ανιχνευτεί κίνηση ή μπορεί και να καταγράφει συνεχώς ή με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Οι κάμερες ασφαλείας λειτουργούν κατά κύριο λόγο αποτρεπτικά τοποθετούμενες σε εμφανές σημείο, όμως αν συνδυαστούν και με συναγερμό δημιουργούν πραγματικά ένα φρούριο περιμετρικής προστασίας.