Στέφανα γάμου: οι 4 συμβολισμοί τους

Οι συμβολισμοί στο μυστήριο του γάμου είναι παρά πολύ και συγκινητικοί. Γενικά, έχουν ως στόχο να δηλώσουν την έναρξη της νέας ζωής για το ζευγάρι και την ηθική, πνευματική, συναισθηματική και κοινωνική τους ένωση, αφού πλέον στα μάτια του Θεού είναι ένα, μία σάρκα και μία ψυχή. Ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα της γαμήλιας τελετής είναι τα στέφανα γάμου, τα οποία χρησιμοποιούνται ποικιλοτρόπως από τον ιερέα, ώστε να συμβολίσουν πολλά πράγματα, τα οποία όλα μαζί συνιστούν τη δέσμη όλων όσων αποτελούν το μυστήριο του γάμου.

Βασιλικά σύμβολα

Τα στέφανα γάμου καταρχάς προσομοιάζουν με βασιλικά σύμβολα, τα οποία τοποθετούνται στα κεφάλια των μελλόνυμφων, για να δηλωθεί ότι αυτοί στα μάτια της εκκλησίας δημιουργούν ένα καινούριο βασίλειο, μια οικογένεια που είναι μέρος του βασιλείου του Θεού. Ιδιαίτερα τα χρυσά στέφανα γάμου συνδέονται ακόμα πιο ξεκάθαρα με αυτή τη λειτουργία. Χαρακτηριστικά των βασιλιάδων είναι η σοφία, η σύνεση και η δικαιοσύνη, αρετές που αναμένονται και από το ζευγάρι, για να καταφέρει να είναι ευτυχισμένο για πάντα και να μεγαλώσει σωστά τα παιδιά του.

Στέφανα μαρτύρων

Παράλληλα, τα στέφανα γάμου απεικονίζουν και κάτι διαφορετικό. Θυμίζουν τα μαρτύρια που πέρασε ο Χριστός αλλά και οι μάρτυρες με τα ακάνθινα στεφάνια που τοποθετούνταν στα μέτωπά τους. Αυτός ο συμβολισμός υπενθυμίζει αφενός ότι η χριστιανική ζωή έχει οικοδομηθεί πάνω σε μια μαρτυρική διάσταση, αλλά σχετίζεται και με τις θυσίες που κάθε γάμος απαιτεί, έτσι ώστε να μπορέσει να μακροημερεύσει και να χαρίσει την ευτυχία και τη γαλήνη στο ζευγάρι.

στεφανα γαμουΣύμβολα νίκης

Τα στέφανα γάμου, όμως, έχουν και μια ακόμα σημασία. Από την αρχαιότητα, στεφάνια από δάφνη ή ελιά τοποθετούνταν στα κεφάλια των νικητών αθλητών ή στρατιωτών και αυτό ακριβώς θέλει να τονίσει και η εκκλησία. Τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη είναι νικητές επειδή κατάφεραν να φτάσουν ως εδώ, να υπερνικήσουν τις σαρκικές απολαύσεις και να παραμείνουν αγνοί στον αγώνα που έκαναν για την αγάπη και τη σχέση τους. Επιπλέον, η εκκλησία θέλει να τους τονίσει ότι πρέπει να μείνουν νικητές καθ’ όλη τη διάρκεια της κοινής τους ζωής, όταν θα κληθούν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες που μπορεί να τους λυγίσουν και να τους αποπροσανατολίσουν. Ο Θεός θα τους στεφανώνει πάντα με δόξα και τιμή, όπως ακριβώς έκανε και στο ιερό μυστήριο του γάμου.

Σύμβολα δέσμευσης

Τα στέφανα γάμου δένονται με μία κορδέλα μαζί και καταλήγουν το καθένα στο κεφάλι του άντρα και της γυναίκας. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρότερος συμβολισμός από αυτόν σχετικά με το ότι το ζευγάρι δένεται για πάντα με μια αόρατη κλωστή που τους κάνει ένα στα μάτια του θεού και των ανθρώπων. Μάλιστα, τα στέφανα εναλλάσσονται στα δύο κεφάλια, για να γίνει φανερό ότι οι ρόλοι αλλάζουν συνεχώς και δεν υπάρχουν πλέον δύο άτομα αλλά ένα. Αυτός που κάνει αυτή την αλλαγή, ο κουμπάρος, είναι το πιο κοντινό άτομο στο ζευγάρι, ο άνθρωπος που μεριμνά για να είναι αυτό αγαπημένο και δεμένο σε μια πορεία, στην οποία κανείς δεν θα παρεκκλίνει.