Πού χρησιμοποιούνται τα ποτήρια και οι καράφες γάμου;

Σχεδιάζετε αυτό το καλοκαίρι να γίνετε κουμπάρος ή κουμπάρα στο γάμο του αγαπημένου σας φίλου ή της αγαπημένης σας φίλης; Συγχαρητήρια! Πρόκειται για έναν ιερό δεσμό που θα υπογραμμίσει τη σχέση σας με το φίλο σας και θα σας κάνει οικογένεια. Αν, λοιπόν, μπείτε σε αυτή τη διαδικασία, τότε θα διαπιστώσετε ότι είναι πολλά αυτά που δεν ξέρετε. Σίγουρα έχετε ακούσει ότι ο κουμπάρος επωμίζεται τα έξοδα του στολισμού της εκκλησίας και ότι αγοράζει τα στέφανα, όμως γνωρίζετε για παράδειγμα τι ακριβώς είναι οι καράφες γάμου και πού χρησιμοποιούνται; Η θρησκευτική τελετή του γάμου βρίθει συμβολισμών και το σετ του κουμπάρου, όπως ονομάζεται, έχει τη δική του ξεχωριστή θέση σε αυτή την τελετουργία. Μάθετε παρακάτω όσα είναι απαραίτητα, για να σταθείτε στο ύψος σας εκείνη την ξεχωριστή στιγμή.

Από τι αποτελείται το σετ κουμπάρου;

Το σετ κουμπάρου ή το σετ γάμου, όπως αλλιώς λέγεται, αποτελείται από το δίσκο, τα ποτήρια και την καράφα. Τα είδη αυτά πωλούνται όλα μαζί, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ξεχάσετε κάτι ή για το πώς θα τα συνδυάσετε. Αυτό που προέχει είναι να βρείτε αυτό το σετ που θα ταιριάζει με το συνολικό ύφος του γάμου. Διότι ποτήρια και καράφες γάμου υπάρχουν πολλά, όμως λίγα είναι αυτά που θα βρίσκονται σε αρμονία με τα υπόλοιπα στοιχεία της τελετής, όπως τις λαμπάδες και το στολισμό της εκκλησίας.

καραφες γαμου

Πού χρησιμοποιούνται τα ποτήρια και η καράφα;

Όταν πάτε στην εκκλησία, θα παραδώσετε στον ιερέα ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και το δίσκο, πάνω στον οποίο θα μπουν τα κουφέτα, ένα ποτήρι και η καράφα. Τα κουφέτα θα ευλογηθούν και ύστερα η νύφη μπορεί να τα δώσει στις φίλες της, ώστε να τα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους. Λέγεται ότι εκείνο το βράδυ θα ονειρευτούν αυτόν που θα παντρευτούν. Από εκεί και πέρα, η καράφα θα γεμίσει με το κόκκινο κρασί και στο τέλος της τελετής ο ιερέας θα βάλει από εκεί κρασί στο ποτήρι και θα το δώσει στους νεόνυμφους, για να πιουν από κοινού. Το σετ γάμου περιλαμβάνει άλλα δύο ποτήρια σαμπάνιας, τα οποία χρησιμοποιούνται στο κόψιμο της τούρτας και έπειτα τα κρατάνε ο γαμπρός και η νύφη, όταν χαιρετούν τους καλεσμένους.

Τι συμβολίζει το κρασί;

Η παραπάνω διαδικασία γίνεται, για να τονιστεί ότι πλέον το ζευγάρι έχει γίνει ένα. Το κρασί παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη χριστιανική θρησκεία, αφού θεωρείται ότι συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Έτσι, οι νεόνυμφοι, πριν χορέψουν το χορό του Ησαΐα, πίνουν από αυτό και ξεκινούν την κοινή τους πορεία, για να είναι μαζί για πάντα σε χαρές και λύπες. Τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, από το ίδιο κρασί έπινε και ο κουμπάρος, αφού πιστευόταν ότι συμμετέχει ενεργά στη ζωή του ζευγαριού και έχει καθήκον να βρίσκεται στο πλάι του, ό,τι και αν γίνει.

Πηγή: Verorama