Πινιάτα: τι είναι και πώς να τη χρησιμοποιήσετε στο παιδικό πάρτυ

Μια από τις ιδέες για παιδικά πάρτυ, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος και εφαρμόζεται όλο και περισσότερο, είναι η πινιάτα. Η πινιάτα μπορεί να εγγυηθεί ατελείωτη διασκέδαση, γέλια και χαρά στους μικρούς σας καλεσμένους με εύκολο και οικονομικό τρόπο που θα ενθουσιάσει τόσο εσάς όσο και τα παιδιά. Τι είναι, όμως, η πινιάτα, πώς παίζεται και πώς μπορείτε να την εντάξετε με επιτυχία στο παιδικό πάρτυ;

Η πινιάτα είναι ένα μεγάλο μπαλόνι, που έχει κατασκευαστεί από ανθεκτικότερα υλικά σε σχέση με το απλό μπαλόνι. Μέσα της είναι παραγεμισμένη με λιχουδιές, όπως καραμέλες και σοκολατάκια, ή μικρά παιχνιδάκια, κουπάτ και μπογιές. Το σχέδιο της πινιάτας ποικίλλει ανάλογα με τη διακόσμηση του παιδικού πάρτυ και το είδος του. Στα καταστήματα με είδη πάρτυ μπορείτε να βρείτε πινιάτες ακόμα και στο σχήμα κάποιου αγαπημένου ήρωα των παιδιών. Είναι κρεμασμένη σε κάποιο σταθερό και ψηλό σημείο, από όπου δεσπόζει καθ´ όλη τη διάρκεια του παιδικού πάρτυ. Λόγω του τρόπου, με τον οποίο παίζεται, πρέπει η πινιάτα να έχει τοποθετηθεί σε κάποιο μέρος με άπλα, όπου τα παιδιά θα μπορούν να κινούνται με άνεση χωρίς να φοβούνται ότι θα χτυπήσουν κάπου.

πινιατα μπαλονι

Το παιχνίδι της πινιάτας παίζεται συνήθως στο τέλος του πάρτυ, όταν αυτό κορυφώνεται, αφού αποτελεί και το καλύτερο μέρος του. Όλα τα παιδιά μαζεύονται γύρω από την πινιάτα και σηκώνεται ένα ένα παιδί με τη σειρά του. Στο παιδί που παίζει δένονται τα μάτια με ένα πανί ώστε να μη βλέπει και του δίνεται ένα πλαστικό, ελαφρύ ρόπαλο. Το παιδί προσπαθεί να χτυπήσει την πινιάτα με το ρόπαλο, όμως αυτό χρειάζεται επιδεξιότητα. Έτσι, συνήθως πρέπει να παίξουν πολλά παιδιά από αρκετές φορές, μέχρι κάποιο να καταφέρει όχι απλά να χτυπήσει την πινιάτα με το ρόπαλο, αλλά να την κάνει κιόλας να σπάσει.

πινιατα

Όταν το πετύχει αυτό, η πινιάτα ανοίγει και από μέσα ξεχύνεται ό,τι είχε. Σοκολατάκια, ζαχαρωτά, μπαλίτσες, μπογιές, μπρελόκ, κουπάτ και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς πέφτουν στο πάτωμα και τα παιδιά είναι ελεύθερα να τρέξουν και να μαζέψουν όσα πιο πολλά μπορούν.Η χαρά στα πρόσωπά τους είναι απερίγραπτη, ενώ για αυτά αποτελεί το τέλειο παιχνίδι να τρέχουν και να κυνηγούν όμορφα μικρά πραγματάκια.

πινιατα

Αν οι καλεσμένοι στο πάρτυ είναι πολύ μικρής ηλικίας και είναι δύσκολο να σηκώσουν το ρόπαλο αλλά και να συμμορφωθούν με τους κανόνες του παιχνιδιού, τότε υπάρχει μια άλλη εκδοχή της πινιάτας. Από αυτή κρέμονται διάφορα σκοινάκια και κάθε παιδί που σηκώνεται τραβάει κάθε φορά κάποιο από τα σκοινάκια αυτά. Μόνο ένα θα έχει ως αποτέλεσμα να ανοίξει η πινιάτα, οπότε είναι καθαρά θέμα τύχης. Από την άλλη, η αγωνία των παιδιών είναι στα ύψη κάθε φορά που τραβιέται ένα σκοινί και είναι μονίμως σε εγρήγορση.

 

Στο τέλος του πάρτυ κάθε παιδί φεύγει με την αγκαλιά του γεμάτη με τη «λεία» του και το χαμόγελο στο πρόσωπό του φανερώνει τον ενθουσιασμό του για όσα πέτυχε. Υπάρχει κάτι καλύτερο για κάθε γονιό αλλά και για κάθε διοργανωτή ενός παιδικού πάρτυ;