Μοριοδοτούμενα σεμινάρια: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς

Τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στο βιογραφικό σας και τη θέση εργασίας σας. Μάλιστα, είναι χρήσιμα τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Διότι δεν είναι μόνο ότι δίνουν μόρια που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε έναν διαγωνισμό του δημοσίου, αλλά και ότι τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν ενδιαφέρουσες δεξιότητες, οι οποίες τραβούν το ενδιαφέρον σε ένα βιογραφικό.

Όταν, όμως, μιλάμε για εκατοντάδες σεμινάρια που παραδίδονται από διάφορους φορείς, πώς μπορεί κανείς να διαλέξει ποιο είναι το πιο κατάλληλο για εκείνον; Τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξετε, ώστε να κάνετε μια επιλογή που θα σας δώσει έξτρα πόντους στον εργασιακό ανταγωνισμό;

Επιλέγοντας το θέμα του σεμιναρίου

σεμινάρια

Το πρώτο δύσκολο βήμα είναι να καταλήξετε στο θέμα του σεμιναρίου. Γενικά, το βασικό δίλημμα είναι αν θα κάνετε κάποιο σεμινάριο εξειδικευμένο στον τομέα σας (π.χ. ειδική αγωγή στις παιδαγωγικές επιστήμες) ή κάποιο γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως πωλήσεις, marketing ή αυτοβελτίωση.

Αυτό έχει να κάνει αφενός με τις σπουδές σας. Προφανώς σε κάτι πολύ εξειδικευμένο (π.χ. στη νομική επιστήμη) είναι προτιμότερο να προχωρήσετε περαιτέρω την εξειδίκευση, εφόσον θέλετε να δουλέψετε αμιγώς σε αυτόν τον κλάδο. Αν, όμως, ψάχνετε για θέσεις εργασίας που δεν έχουν τόσο μεγάλη σχέση με το αντικείμενο των σπουδών σας (π.χ. σε κάποια διαφημιστική εταιρεία έχοντας πτυχίο φιλολογίας), τότε είναι σαφώς καλύτερο να επιλέξετε ένα σεμινάριο σε αυτόν τον χώρο.

Λάβετε υπόψη, πάντως, πως τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εξαιρετικά γενικού ενδιαφέροντος, όπως η αυτοβελτίωση, είναι πιο χρήσιμα για τους διαγωνισμούς του δημοσίου, μιας και στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι τόσο ανταγωνιστικά, όπως τα πιο ειδικά σεμινάρια.

Κόστος

Σίγουρα δεν θα πρέπει να είναι το μοναδικό σας κριτήριο, όμως οπωσδήποτε παίζει ρόλο. Πάλι αυτό έχει να κάνει με τους στόχους σας. Θα μπορέσετε με αυτό το σεμινάριο να πετύχετε μια θέση με υψηλότερο μισθό; Τότε αξίζει να πληρώσετε ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Αν το σεμινάριο αποτελεί μέρος της στρατηγικής σας να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας, καλό είναι να βρείτε κάτι με χαμηλότερο κόστος, για να μπορέσετε ενδεχομένως να κάνετε περισσότερα σεμινάρια.

Τοποθεσία

Η τοποθεσία έχει να κάνει τόσο με το κόστος όσο και συνολικά με τους πόρους που θα πρέπει να δαπανήσετε για την ολοκλήρωση του σεμιναρίου. Όσο πιο μακριά, τόσο περισσότερο χρόνο (αλλά και χρήματα) θα θέλετε σε καθημερινή βάση ή συχνά μέσα στην εβδομάδα. Το αν αξίζει θα πρέπει να το κρίνετε με βάση τις φιλοδοξίες και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πάντως, πλέον υπάρχουν και πολλά μοριοδοτούμενα σεμινάρια εξ αποστάσεως. Εφόσον έχετε ευχέρεια χρήσης του υπολογιστή και πρόκειται για ένα θέμα που δεν απαιτεί hands-on εξάσκηση, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να αποκτήσετε μόρια και δεξιότητες με εύκολο και άνετο τρόπο.