Κρασί ή μπύρα;

Αποτελούν τις δύο δημοφιλέστερες επιλογές οινοπνευματωδών ποτών στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως. Η δημοτικότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι είναι φτηνά αλλά εύγευστα ποτά, δε νοθεύονται και περιέχουν πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα σκληρά ποτά ή τα κοκτέιλ. Το αιώνιο ερώτημα, βέβαια, παραμένει. Ποιο από τα δύο ποτά είναι καλύτερο; Για την υγεία μας, για τον έλεγχο του βάρους μας αλλά και γενικά ως ποιότητα. Οι λάτρεις κάθε ποτού θα υποστηρίξουν φυσικά την επιλογή τους, όμως υπάρχουν και άνθρωποι που βρίσκονται κάπου ανάμεσα και μπορούν ανάλογα με την περίσταση να διαλέξουν το αντίστοιχο ποτό.

krasi

Η αλήθεια είναι πως η μπύρα και το κρασί ταιριάζουν σε διαφορετικές περιστάσεις. Το κρασί είναι πιο εκλεπτυσμένο, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα πιο επίσημη και συνοδεύει ξεχωριστές στιγμές που θέλουν όλοι να τις θυμούνται. Η μπύρα, από την άλλη, είναι πιο casual ποτό, πίνεται παντού, ακόμα και στην παραλία και συνδέεται με ανέμελες στιγμές. Αν και σε μεγάλο βαθμό είναι μύθος, τείνει να υπάρχει μια αλήθεια στο ότι οι γυναίκες προτιμούν το κρασί και οι άντρες τη μπύρα. Άλλωστε, στο μυαλό όλων μας η μπύρα είναι το βασικό ποτό στους ποδοσφαιρικούς αγώνες που παρακολουθούν παθιασμένα οι άντρες.

Από θερμιδική άποψη, η μπύρα έχει λίγες περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το κρασί, αν συγκρίνουμε ένα ποτήρι από κάθε ποτό. Ωστόσο, η μπύρα σχετίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με αύξηση του βάρους, επειδή πίνεται ευκολότερα και έτσι καταναλώνουμε περισσότερη, ενώ συνδέεται και με φούσκωμα και αύξηση του κοιλιακού λίπους. Το κρασί και ειδικά το κόκκινο, επειδή περιέχει αντιοξειδωτικά, ενισχύει το μεταβολισμό. Βέβαια, το κρασί περιέχει περισσότερο αλκοόλ, το οποίο έχει βλαπτικές συνέπειες για τον οργανισμό και φυσικά παχαίνει, οπότε πρέπει να έχουμε στο νου μας και αυτή την παράμετρο.

Εντούτοις, το αλκοόλ που περιέχεται στο κρασί, αν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, όχι μόνο δεν θεωρείται βλαβερό αλλά οι γιατροί τονίζουν πως είναι ευεργετικό για τον οργανισμό. Από την άλλη πλευρά, το αλκοόλ της μπύρας είναι σε αμελητέα ποσότητα, οπότε η κατανάλωση μόνο ενός ποτηριού δεν μπορεί να έχεις αρνητικές επιδράσεις στον οργανισμό. Όμως, αν έχετε όρεξη να ευθυμήσετε και επιθυμείτε την ελαφρά, ευχάριστη ζαλάδα του αλκοόλ, καλύτερα είναι να το κάνετε με κρασί, αφού για να πετύχετε αυτό το αποτέλεσμα με μπύρα, θα πρέπει να πιείτε πολλές και συνεπώς η πρόσληψη θερμίδων θα είναι πολύ υψηλή.

Τέλος, οι γιατροί, αν και έχουν μια προτίμηση στο κόκκινο κρασί, τονίζουν ότι και τα δύο ποτά δεν βλάπτουν την υγεία μας και μπορεί υπό προϋποθέσεις να την ωφελούν. Φυσικά, η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο κόκκινο κρασί δεν συγκρίνεται, όμως σε κάθε περίπτωση και τα συστατικά της μπύρας είναι ωφέλιμα.

Από εκεί και πέρα, μένει στον καθένα να κάνει αυτή τη δύσκολη επιλογή, ανάλογα με τα γευστικά γούστα του. Η γεύση τόσο της μπύρας όσο και του κρασιού είναι πολύ χαρακτηριστική, αλλά αρέσει στον περισσότερο κόσμο. Το κρασί χρειάζεται βέβαια λίγη παραπάνω εξάσκηση για να συνηθίσει η γλώσσα σε κάποιες ποικιλίες με έντονο άρωμα και ιδιαίτερη γεύση, όμως υπάρχουν και είδη που πίνονται εύκολα.