Καλτσοδέτες: πώς θα τις φορέσετε για να μην υποφέρετε τη μέρα του γάμου σας

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα του γάμου είναι αυτό της νυφικής καλτσοδέτας, το οποίο έχει τις ρίζες του ανά του αιώνες και πλέον σχετίζεται με μια χαρούμενη στιγμή του γάμου. Παλαιότερα, υπήρχε το έθιμο οι συγγενείς του γαμπρού να παίρνουν ως ενθύμια κάποιο από τα νυφικά εσώρουχα. Έτσι, καθιερώθηκε η παράδοση η νύφη να τους δίνει τη μία καλτσοδέτα, ώστε να μην έχει κάποια άλλη πιο… σημαντική απώλεια. Άλλωστε, σε προηγούμενες εποχές οι καλτσοδέτες δεν ήταν σεξουαλικό σύμβολο, αλλά ένα από τα πιο πρακτικά γυναικεία εσώρουχα, αφού κρατούσαν σταθερές τις κάλτσες των γυναικών. Πλέον, το να φοράει μια νύφη καλτσοδέτες είναι απλώς ένα έθιμο, το οποίο καταλήγει στο να πετάξει η νύφη τη μία καλτσοδέτα στους φίλους του γαμπρού. Όποιος την πιάσει είναι ο επόμενος που θα παντρευτεί, σε μια αναλογία με το έθιμο της ανθοδέσμης. Πώς, όμως, πρέπει να φορέσει η νύφη την καλτσοδέτα εκείνη τη μέρα, ώστε να μην την ενοχλεί;

 

Μέγεθος

καλτσοδετες μεγεθη

Οι περισσότερες καλτσοδέτες έχουν ένα συγκεκριμένο μέγεθος, γενικά όμως υπάρχουν πολλές αποκλίσεις. Είναι πολύ σημαντικό να διαλέξετε καλτσοδέτα, η οποία να μην είναι ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ χαλαρή. Στην πρώτη περίπτωση –σε συνδυασμό και με το άγχος της ημέρας- θα σας κάνει να νιώθετε άβολα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να σας πέσει και να τη δείτε ξαφνικά στα παπούτσια σας.

Σημείο του σώματος

Η καλτσοδέτα πρέπει να φορεθεί πάνω από το γόνατο, όμως μην τη φορέσετε πολύ ψηλά στο μηρό. Σε εκείνο το σημείο το δέρμα είναι μαλακό και τα πόδια τρίβονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να σας ενοχλεί πολύ. Καλύτερα, φορέστε τη ακριβώς πάνω από το γόνατο, όπου θα τη νιώθετε ελάχιστα.

Υλικό

καλτσοδετα υλικο

Το υλικό της καλτσοδέτας παίζει τεράστιο ρόλο στο αν θα νιώθετε άνετα φορώντας την. Σίγουρα, το να δώσετε μερικά παραπάνω χρήματα, για να αγοράσετε κάτι ποιοτικό, είναι μια σωστή επιλογή, αφού το να σας ερεθίζει συνεχώς το δέρμα σε κάθε κίνηση μπορεί κυριολεκτικά να σας χαλάσει τη μέρα του γάμου σας. Αποφύγετε, λοιπόν, το νάιλον και επενδύστε σε ποιοτικά υλικά, όπως το μετάξι, το σατέν και η δαντέλα.

Σχέδιο

καλτσοδετα γαμου

Υπάρχουν καλτσοδέτες που έχουν πάνω περίτεχνα σχέδια και άλλες πιο απλές. Γενικά, οι καλτσοδέτες πάνε συνήθως σετ με τα νυφικά εσώρουχα, όχι όμως απαραίτητα. Το βασικότερο θέμα είναι να μην διαγράφεται η καλτσοδέτα κάτω από το νυφικό, οπότε για στενά νυφικά με απαλά υφάσματα, όπως το σατέν, προτιμήστε μια διακριτική καλτσοδέτα που δεν φαίνεται.

Σε κάθε περίπτωση, θυμηθείτε να κάνετε πολλές πρόβες. Όταν αγοράσετε την καλτσοδέτα ή αν σας τη φέρει δώρο η κουμπάρα, κάποια φίλη ή κάποια γυναίκα συγγενής, όπως συνηθίζεται, τότε φορέστε την για ώρες. Μην αφήσετε κάτι τέτοιο να γίνει τη μέρα του γάμου. Αν χρειαστεί αλλάξτε την και πάρτε κάποια που σας βολεύει καλύτερα. Σίγουρα, θυμηθείτε ότι κανείς δεν πρόκειται να σας κακολογήσει, αν στη διάρκεια της δεξίωσης πάτε στην τουαλέτα, για να βγάλετε την καλτσοδέτα, αν δεν αισθάνεστε άνετα με αυτή. Σημασία έχει να περάσετε καλά και να χορέψετε με την ψυχή σας εκείνη την τόσο ευτυχισμένη μέρα.