02
Δεκ

Καθαρισμός χαλιών μετά το party: Ρωτήσαμε τη γιαγιά και μας είπε τα μυστικά της!

Όσο προσεκτικοί κι αν είστε στο σπίτι, μικροατυχήματα πάντα συμβαίνουν. Ποτήρια και πιάτα προσγειώνονται σχεδόν «τελετουργικά» στο πάτωμα ή στα χαλιά κατά τους χειμερινούς μήνες. Καταλήγετε, λοιπόν, στο να είστε μόνιμα με ένα σφουγγαράκι στο χέρι, με απορρυπαντικά για το πάτωμα και για τον καθαρισμό χαλιών ή με τηλέφωνα στα biotapitokatharistiria. Γνωρίζετε, όμως, ότι η εύκολη λύση είναι να ρωτήσετε τη γιαγιά; Γιατί η γιαγιά ξέρει. Ξέρει μυστικές συνταγές και σπιτικές οικολογικές λύσεις με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι για κάθε ζήτημα που μπορεί να απασχολήσει μια νοικοκυρά. Ξέρει τρόπους για να καθαρίσετε ακόμη και τον πιο επίμονο λεκέ, επειδή -όταν ήταν στην ηλικία σας- δεν είχε στη διάθεσή της δυο διαδρόμους στο σουπερ μάρκετ με καθαριστικά για το σπίτι. Εμείς μαζέψαμε τις καλύτερες μυστικές και σας τις παρουσιάζουμε.

Καθαρισμοί Χαλιών biotapitokatharistiria.gr

  • Μείγμα σκόνης για κάθε είδους λεκέ

1 φλιτζάνι μαγειρική σόδα

¼ φλιτζάνι καλαμποκάλευρο

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο σκόρδο

1 κουταλιά βόρακα

Ανακατέψτε τα υλικά και απλώστε τη σκόνη πάνω στο χαλί στο σημείο του λεκέ. Αφήστε να «κάτσει» και να δράσει για ώρες και αφαιρέστε χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα.

  • Μείγμα για καθαρισμό και φρεσκάδα

2 κούπες μαγειρική σόδα

10 με 20 σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο

Το μείγμα αυτό όχι μόνο καθαρίζει και προσφέρει φρεσκάδα στα χαλιά σας αλλά χαρίζει και μοναδικό άρωμα στο χώρο. Χρησιμοποιήστε το απλώνοντας στο χαλί πριν το σκούπισμα. Λόγω του αρώματός του είναι κατάλληλο και για ακαθαρσίες σκύλων, απομακρύνοντας τις μυρωδιές.

  • Σιδερώστε το χαλί

1 προς 2 μείγμα λευκό ξύδι και νερό.

Ψεκάστε το μείγμα στο χαλί, στο σημείο του λεκέ. Τοποθετήστε μια καθαρή πετσέτα και … σιδερώστε. Η θερμοκρασία θα μαλακώσει το λεκέ, ο οποίος θα απορροφηθεί από την πετσέτα. Προσοχή, η μέθοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για λεκέδες που βάφουν πχ για μελάνι, γιατί το υγρό μείγμα θα απλώσει το λεκέ.

  • Για τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων

1/2  φλιτζάνι 3% υπεροξειδίου του υδρογόνου (μεγαλύτερες συγκεντρώσεις δεν ενδείκνυνται για περιποίηση και καθαρισμό χαλιών)

1 κουταλιά της σούπας υγρό καθαριστικό πιάτων χωρίς χρώμα

Οι ακαθαρσίες των κατοικίδιων είναι οι πιο ενοχλητικοί λεκέδες εξαιτίας των δυσάρεστων οσμών, που όχι μόνο διαρκούν αλλά και προσελκύουν έντομα και μικροοργανισμούς. Αφού απομακρύνετε τις ακαθαρσίες, ψεκάστε το μείγμα τοπικά. Καλύψτε με μαγειρική σόδα, ώστε να σχηματιστεί μια λεπτή «πέτσα» που θα εγκλωβίσει το μείγμα και αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά. Ολοκληρώστε τη διαδικασία σκουπίζοντας, φροντίζοντας να μη μείνει ίχνος στο χαλί.

  • Μείγμα για σκληρούς και χρόνιους λεκέδες

Πρώτο μπουκάλι: 1/3 του φλιτζανιού αμμωνία

2 φλιτζάνια νερό

Δεύτερο μπουκάλι: 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό

2 κουταλιές της σούπας οξύ καθαρισμού

Ψεκάστε την περιοχή του λεκέ με το μείγμα της αμμωνίας. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα για να απορροφήσει το λεκέ. Επαναλάβετε τη διαδικασία, βουτώντας ανά τακτά διαστήματα την πετσέτα στο μείγμα της αμμωνίας. Επαναλάβετε μέχρι να μη μείνει λεκές στην πετσέτα. όταν ο λεκές απομακρυνθεί, ψεκάστε το χαλί τοπικά με το μείγμα του οξέος καθαρισμού και αφήστε να στεγνώσει.