Δυναμιτάκια: Γιατί προκαλούν τόσα ατυχήματα & πώς να αποφύγετε τους κινδύνους

Τα δυναμιτάκια είναι συνδεδεμένα στο μυαλό μας με διάφορες χαρμόσυνες στιγμές, όπως η Ανάσταση το Πάσχα αλλά και διάφορα γλέντια και χαρές. Αποτελούν έναν εύκολο τρόπο να κάνουμε σαματά και χαβαλέ σε μια γιορτή και στην Ελλάδα αποτελούν μαζί με τα πυροτεχνήματα έθιμο κάθε γιορτής.

Ωστόσο, δεν είναι σπάνιες οι φορές που ακούμε ότι έχει προκληθεί κάποιο ατύχημα από δυναμιτάκι. Έτσι, έχει δημιουργηθεί ένας μύθος ότι τα δυναμιτάκια είναι επικίνδυνα και υπεύθυνα για σοβαρούς τραυματισμούς. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από την αλήθεια. Τα δυναμιτάκια είναι μέσο διασκέδασης και από μόνα τους δεν ευθύνονται για τα ατυχήματα. Η λανθασμένη τους χρήση είναι αυτή που προκαλεί προβλήματα.

Χέρι κρατάει δυναμιτάκι που βγάζει σπινθήρες

Γι’ αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε παρακάτω κάποιους βασικούς κανόνες που πρέπει να θυμάστε, έτσι ώστε να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια τα δυναμιτάκια και να απολαμβάνετε μόνο τη θετική τους πλευρά σε κάθε γιορτή.

  • Χρήση πάντα από ενήλικες: Ένας λόγος που τα δυναμιτάκια προκαλούν ατυχήματα είναι ότι χρησιμοποιούνται από παιδιά που δεν ξέρουν πώς να τα διαχειριστούν. Για τα παιδιά, υπάρχουν ειδικά παιδικά πυροτεχνήματα απόλυτης ασφάλειας, όμως τα δυναμιτάκια πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται μόνο από ενήλικες που γνωρίζουν.
  • Προετοιμασία: Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε δυναμιτάκι, ακόμα και αν το έχετε κάνει δεκάδες φορές, θα πρέπει να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης του. Αν είναι η πρώτη φορά, καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον έμπειρο που θα σας δείξει βήμα βήμα τη διαδικασία.
  • Αγορά από ειδικά καταστήματα: Όλα τα βεγγαλικά πρέπει να αγοράζονται μόνο από νόμιμα καταστήματα που διαθέτουν ειδική άδεια για αυτό. Έτσι, εξασφαλίζετε ότι είναι σωστά κατασκευασμένα χωρίς ελαττώματα και με όλες τις προβλεπόμενες δικλείδες ασφαλείας. Η αγορά τέτοιων ειδών από πλανόδιους προμηθευτές, περίπτερα κλπ είναι παράνομη και τρομερά επικίνδυνη. Με λίγα λόγια, δεν ξέρετε πώς ακριβώς είναι κατασκευασμένο το δυναμιτάκι από ένα περίπτερο και δεν μπορείτε να προβλέψετε τη συμπεριφορά του.
  • Προσοχή στη μεταφορά και την αποθήκευση: Πολλά ατυχήματα προκαλούνται γιατί τα δυναμιτάκια μεταφέρονται στην τσέπη παντελονιών, όπου υπάρχει έντονη τριβή. Επειδή είναι πολύ εύφλεκτα αντικείμενα, θα πρέπει να μεταφέρονται μόνο στην ειδική τους θήκη, όπως τα αγοράσατε, και να αποθηκεύονται σε στεγνό και δροσερό μέρος χωρίς υψηλές θερμοκρασίες.

Δυναμιτάκι που εκρήγνυται δίπλα σε πέτρα

  • Χρήση μακριά από πλήθος: Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε δυναμιτάκια, θα πρέπει να το κάνετε σε ανοιχτό σημείο, στο οποίο δεν θα βρίσκονται άλλοι άνθρωποι. Ο γενικός κανόνας είναι να υπάρχει μια ελεύθερη περίμετρος περίπου 150-200 μέτρων. Οποιαδήποτε ρίψη κοντά σε ανθρώπους, δέντρα και άλλα αντικείμενα ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμών και πυρκαγιάς.

Ευχαριστούμε το κατάστημα www.fireworks.gr για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας παρείχε.