Βιβλίο ή τηλεόραση; Πώς θα κάνετε το παιδί σας να προτιμάει το πρώτο αντί για το δεύτερο

Δυστυχώς δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν ασυζητητί αντί για το βιβλίο την τηλεόραση και τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο. Όλο και λιγότερα παιδιά ή έφηβοι, οι μετέπειτα δηλαδή ενήλικες της επόμενης γενιάς, δεν έχουν καμία σχέση με το βιβλίο και οι νέες κυκλοφορίες βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά μειώνονται συνεχώς.

Όμως, τα παιδικά βιβλία έχουν πολλά να προσφέρουν στους ανθρώπους που μελλοντικά θα επηρεάσουν τον κόσμο. Με το βιβλίο το παιδί αναπτύσσει τη φαντασία του, μαθαίνει πως στη ζωή δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο και πως όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Όπως εκείνο μπορεί να αναπαριστά διαφορετικά στο μυαλό του την ιστορία του συγγραφέα σε σχέση με κάποιον άλλο αναγνώστη, έτσι και πολλά δεδομένα στη ζωή εξαρτώνται από τη σκοπιά, από την οποία τα βλέπει ο καθένας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία η κριτική σκέψη του παιδιού ή του εφήβου βρίσκει πρόσφορο έδαφος να εξελιχθεί και να δώσει στο φορέα της τα εφόδια για να διαπρέψει σε ό,τι κάνει. Αντιθέτως, η τηλεόραση παρουσιάζει τα πάντα έτοιμα στο παιδί, το κάνει παθητικό δέκτη των μηνυμάτων και τελικά του καθορίζει τον τρόπο σκέψης αρνητικά καθιστώντας το ευεπίφορο στην οκνηρία και την τεμπελιά.

kids-Reading-Books-group

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω οι γονείς καλούνται να βοηθήσουν το παιδί να μάθει να διαβάζει και να αγαπάει αυτό το μέσο που είναι σαφώς πιο δύσκολο από το συνδυασμό ήχου και εικόνας, αφού απαιτεί καλλιέργεια, όμως τελικά αποζημιώνει τον αποδέκτη του με τον καλύτερο τρόπο. Η πιο εύκολη λύση για να το πετύχετε αυτό είναι να διαβάζετε και οι ίδιοι. Μόνο αν είστε ένα καλό παράδειγμα για το παιδί, υπάρχει πιθανότητα να θελήσει να σας μιμηθεί. Αν δεν είστε και τόσο φανατικοί βιβλιόφιλοι, χρειάζεστε μόνο λίγη προσπάθεια και σίγουρα θα βρείτε κάποιον τίτλο που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ρομαντικά βιβλία και βιβλία ψυχολογίας για τις μαμάδες και αστυνομικά μυθιστορήματα για τους μπαμπάδες είναι η πλέον κατάλληλη αρχή και είναι πολύ πιθανό μετά να μη μπορείτε να ξεκολλήσετε και το όφελος να είναι διπλό. Και εσείς αλλά και το παιδί σας να έχετε εισέλθει στο μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Από εκεί και πέρα, επενδύστε σε βιβλία με καλή εικονογράφηση που θα γοητεύσουν το παιδί σας, ιδιαίτερα αν είναι μικρό. Επιπλέον, είναι σημαντικό να το μυήσετε από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Ειδικά αν έχει μόλις μάθει να διαβάζει, το να πάρει ως δώρο ένα βιβλίο θα είναι για αυτό μια πρόκληση και συγχρόνως μια επιβράβευση που θα το γεμίσει αυτοπεποίθηση και χαρά.

Φυσικά, η ηλεκτρονική μορφή είναι καλύτερη για το παιδί σας από την τυπωμένη, αν αυτό έχει κάποιο έξυπνο κινητό ή τάμπλετ. Τα ebook θα του δώσουν την αίσθηση ότι κινείται στα πλαίσια της τεχνολογίας, πως δεν κάνει κάτι διαφορετικό από τους συνομηλίκους του και έτσι θα το αγαπήσει περισσότερο. Το ebook είναι βέβαια προτιμότερο σε μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να διαχειριστούν την τεχνολογία προς όφελός τους και να διαθέτουν με υπευθυνότητα τις έξυπνες συσκευές.

Περισσότερα παιδικά βιβλία θα βρείτε στο dioptra.gr