Πόσο απαραίτητα είναι τελικά τα ανωστρώματα;

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τα ανωστρώματα. Ανώστρωμα είναι ένα στρώμα περίπου 5 εκατοστά σε πάχος, το οποίο τοποθετείται πάνω από το ήδη υπάρχον στρώμα. Μάλιστα, τα ανωστρώματα έχουν και αυτά, ακριβώς όπως και τα στρώματα, διαβαθμίσεις στη σκληρότητά τους και διαφορές στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Υπάρχουν ανωστρώματα από latex, memory foam και αφρώδη υλικά. Αυτό, όμως, που μας απασχολεί όλους είναι το κατά πόσο είναι απαραίτητο ένα τέτοιο λεπτό στρώμα πάνω από το υπάρχον στρώμα.

Σίγουρα, το οφέλη ενός ανωστρώματος είναι σημαντικά. Προσφέρει ανατομική υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και του αυχένα και βοηθά στην καλύτερη ποιότητα ύπνου. Παράλληλα, βελτιώνει την αίσθηση του στρώματος και διορθώνει τυχόν ατέλειές του, ενώ συμβάλλει και στην υγιεινή του κρεβατιού, αφού μπορεί να καθαριστεί ευκολότερα.

Ένα ανώστρωμα δεν είναι πάντα απαραίτητο. Αν έχετε αγοράσει ένα καινούριο και ποιοτικό στρώμα, κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα σας καλύπτει και θα κάνετε καλό ύπνο. Το ανώστρωμα, όμως, θα σας χρειαστεί οπωσδήποτε, αν παρατηρείτε κάποιο από τα παρακάτω σημάδια:

  • Ξυπνάτε το πρωί και πονάει η μέση, ο αυχένας ή η πλάτη σας: Αυτό δείχνει ότι το στρώμα σας δεν παρέχει επαρκή στήριξη στο σώμα σας ή είναι πολύ σκληρό και δεν αγκαλιάζει αρμονικά τις καμπύλες. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να αγοράσετε ένα καινούριο στρώμα, αλλά μπορείτε και να προσθέσετε από πάνω ένα ανώστρωμα, το οποίο θα βελτιώσει τη στήριξη της σπονδυλικής στήλης και θα επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του στρώματος από κάτω.
  • Το καινούριο σας στρώμα δεν σας ικανοποιεί: Αν αγοράσατε μόλις ένα καινούριο στρώμα, αλλά αισθάνεστε ότι κάνατε λάθος στην επιλογή του, τότε μπορείτε να διορθώσετε τα πράγματα με ένα ανώστρωμα. Δυστυχώς, συμβαίνει συχνά το στρώμα να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες μας και να είναι πιο μαλακό ή πιο σκληρό από όσο θα θέλαμε. Το ανώστρωμα βελτιώνει κατά πολύ την αίσθηση, ώστε να μη χρειαστεί να κοιμάστε για τα επόμενα δέκα χρόνια σε ένα στρώμα που δεν σας αρέσει.
  • Εμφανίσατε κάποιο ορθοπεδικό πρόβλημα: Αν εμφανίσατε κάποιο πρόβλημα, όπως αρθρίτιδα ή οσφυαλγία, τότε είναι απαραίτητο να αντικαταστήσετε το στρώμα σας σε κάποιο άλλο είδος ανάλογα και με τις συμβουλές του γιατρού σας. Μπορείτε, όμως, να αποφύγετε κάτι τέτοιο, ειδικά αν το πρόβλημα είναι προσωρινό, τοποθετώντας το κατάλληλο ανώστρωμα.
  • Παρουσιάζετε αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες: Η υγιεινή του στρώματός είναι ένα δύσκολο ζήτημα, καθώς ο καθαρισμός του σε βάθος είναι πολύπλοκος και δε μπορεί να γίνεται συχνά. Όμως, στο στρώμα συγκεντρώνονται εκατομμύρια ακάρεα, που θρέφονται από την υγρασία και τα νεκρά κύτταρα του δέρματος. Αν υποφέρετε από συνεχείς αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, τότε είναι πιθανό να ευθύνονται τα ακάρεα. Κάντε έναν σχολαστικό καθαρισμό στο στρώμα σας και ύστερα προσθέστε από πάνω ένα ανώστρωμα, το οποίο καθαρίζεται εύκολα και αποτρέπει τη συγκέντρωση μικροβίων.