Ανδρικά γυαλιά ηλίου: 4 συμβουλές για το πώς να τα διαλέξετε

Τα γυαλιά ηλίου είναι ένα από τα λίγα αξεσουάρ που φορούν οι άνδρες και για αυτό το λόγο δίνουν πολύ μεγάλη προσοχή στην αγορά τους. Παράλληλα, τα ανδρικά γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας και σε ένα διαχρονικό σχέδιο δεν χάνουν ποτέ την αξία τους και μπορούν να φορεθούν για πολλά χρόνια. Συνεπώς, μια σωστή και κατάλληλη για εσάς αγορά αποτελεί μια επένδυση που θα σας συντροφεύει για καιρό δείχνοντάς σας ότι άξιζε τα λεφτά της. Πώς, όμως, θα είστε σίγουροι ότι θα κάνετε όντως μια αγορά που θα αποδειχθεί συμφέρουσα και η ιδανική για εσάς; Ακολουθήστε τις τέσσερις συμβουλές που ακολουθούν!

Προστασία από την ακτινοβολία

Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι τα φθηνά γυαλιά όχι μόνο δεν σας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά αντίθετα βλάπτουν το μάτι, επειδή η κόρη των ματιών διαστέλλεται λόγω των σκούρων φακών και στη συνέχεια χωρίς την κατάλληλη προστασία παθαίνει ακόμα μεγαλύτερη βλάβη. Η βασική λειτουργία των γυαλιών ηλίου δεν είναι τόσο το να μην κάνουμε ρυτίδες όταν τυφλωνόμαστε από την ήλιο αλλά το να προστατεύουμε ένα από τα πολυτιμότερα όργανα του σώματός μας από τις ακτίνες UVA και UVB. Επομένως, κατά την αγορά των γυαλιών προσέξτε ο φακός να παρέχει προστασία τουλάχιστον 95% σε κάθε ακτίνα.

Υψηλή διαπερατότητα

Θυμηθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου πρέπει να τα αγοράζετε από την Ελλάδα και όχι από κάποιο φυσικό ή ηλεκτρονικό μαγαζί του εξωτερικού. Ο λόγος είναι ότι σε κάθε χώρα απαιτείται διαφορετικός βαθμός διαπερατότητας στα γυαλιά. Άλλα γυαλιά χρειάζονται σε μια συννεφιασμένη χώρα, όπως για παράδειγμα η Γερμανία ή η Δανία, και άλλα σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία ο βαθμός διαπερατότητας πρέπει να είναι πολύ υψηλός, ένα βαθμό χαμηλότερος μόνο από τη διαπερατότητα των φακών για υψηλά υψόμετρα.

ανδρικά γυαλιά ηλίου

Χρώμα φακού

Κάτι ακόμα που πρέπει να προσέξετε είναι το χρώμα του φακού. Οι περισσότεροι τείνουν να διαλέγουν φακούς με βάση το τι χρώμα τους αρέσει, όμως σας προτείνουμε προηγουμένως να συζητήσετε με τον οπτικό τι χρήση θέλετε να κάνετε. Για παράδειγμα, οι γκρι φακοί είναι ιδανικοί για τους οδηγούς, γιατί μειώνουν την ένταση του φωτός, ενώ οι καφέ φακοί ενισχύουν τις αντιθέσεις και είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, όπως και οι κόκκινοι ή οι πορτοκαλί φακοί.

Υλικό κατασκευής

Τα ανδρικά γυαλιά ηλίου καλό είναι να έχουν κατασκευαστεί από ανθεκτικό υλικό, αφού οι άντρες δεν προσέχουν τα πράγματά τους όπως οι γυναίκες και συνήθως τους κάνουν πιο βαριά χρήση. Δυστυχώς, δύσκολα θα βρείτε κάποιο υλικό που να είναι και άθραυστο αλλά και ανθεκτικό στις γρατζουνιές. Υπάρχουν υλικά που δεν γρατζουνίζονται εύκολα, όπως το κρύσταλλό, και άλλα που δεν σπάνε εύκολα, όπως οι πολυανθρακικοί φακοί. Πάντως, θυμηθείτε ότι οι φακοί των γυαλιών πλέον μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και οικονομικά, οπότε ακόμα και αν συμβεί κάποιο ατύχημα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου!