Αποβολή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παιδί

Ως αυτόματη αποβολή ορίζεται η απώλεια του κυήματος μέχρι την 20η εβδομάδα κύησης, καθώς μετά από αυτό το χρονικό όριο γίνεται λόγος από τους γυναικολόγους για πρόωρο τοκετό ή παλίνδρομο κύηση, κατά την οποία το έμβρυο πεθαίνει μέσα στη μήτρα και μπορεί να παραμείνει εκεί για κάποιες μέρες. Οι γνωστές αποβολές αγγίζουν το 10-20% των κυήσεων, όμως το ποσοστό μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερο, μιας και πολλές αποβολές συμβαίνουν σε πολύ πρώιμο στάδιο, πριν καν η γυναίκα μάθει ότι είναι έγκυος. Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν μέχρι τη 12η εβδομάδα.

Τα αίτια μιας αποβολής μπορεί να ποικίλλουν, αν και σε ποσοστό 30-60% μία αποβολή συμβαίνει από τον οργανισμό, για να αποφευχθεί η γέννηση ατόμου με χρωμοσωμικές ή γονιδιακές ανωμαλίες. Άλλες πιθανές αιτίες της αποβολής μπορεί να είναι προβλήματα υγείας της εγκύου, όπως σακχαρώδης διαβήτης, λοιμώξεις, ορμονικές διαταραχές, θρομβοφιλία, ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας ή του τραχήλου και θυρεοειδοπάθεια. Τέλος, ρόλο παίζουν το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, το πολύ μεγάλο ή μικρό σωματικό βάρος της εγκύου, καθώς και οι επεμβατικές προγεννητικές εξετάσεις, όπως η αμνιοπαρακέντηση.

bigstock-Sad-Mother-Sitting-In-Empty-Nu-13901726

Τα συμπτώματα της αποβολής είναι πόνος, αιμορραγία και κολπικές εκκρίσεις, όμως σε κάποιες περιπτώσεις η αποβολή είναι επαπειλούμενη, δηλαδή το κύημα βρίσκεται ακόμα μέσα στη μήτρα και ο τράχηλος δεν έχει διασταλεί. Σε αυτή την περίπτωση, με τη σωστή καθοδήγηση του γυναικολόγου η εγκυμοσύνη μπορεί να σωθεί, αν η έγκυος αναπαυθεί, λάβει προγεστερινοειδή και γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις.

Δείτε επίσης: πως μπορείτε να κάνετε την κόρη σας να μην φοβάται τον γυναικολόγο

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έγκυος πρέπει να εξεταστεί από κάποιον γυναικολόγο στην Αθήνα ή κάποια μεγάλη πόλη, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της απόξεσης ή της φαρμακευτικής εκκένωσης της μήτρας. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξει η επιπλοκή της σηπτικής αποβολής, όπου αναπτύσσεται λοίμωξη στη μήτρα. Γι’ αυτό το λόγο, η στενή συνεργασία με το γυναικολόγο και η κατά γράμμα πειθαρχία στις οδηγίες του είναι το άλφα και το ωμέγα για την υγεία της γυναίκας.

 

Μία αποβολή δεν σημαίνει ότι η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει ξανά έγκυος, όμως οι γυναικολόγοι συνιστούν οι προσπάθειες για επίτευξη εγκυμοσύνης να μην ξεκινούν σε λιγότερο από τρεις με έξι μήνες μετά την αποβολή. Δυστυχώς, γυναίκες που έχουν αποβάλλει μία φορά, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν και την επόμενη εγκυμοσύνη και οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται όσο αυξάνονται και οι αποβολές. Σε περίπτωση τριών και άνω αποβολών, οι οποίες ονομάζονται καθ’ έξιν αποβολές, πρέπει να γίνει πλήρης ιατρικός έλεγχος των αιτιών που τις προκαλούν καθώς και να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα το πρόβλημα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, αν η γυναίκα θέλει να γίνει μητέρα.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τις περισσότερες φορές η αποβολή είναι η άμυνα του οργανισμού, για να τερματίσει μία εγκυμοσύνη που θα είχε ως αποτέλεσμα να γεννηθεί μωρό με κάποιες ανωμαλίες. Έτσι, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σας, όμως η ηλικία παίζει και εδώ μεγάλο ρόλο, αφού από τα 40 και πάνω το ποσοστό του 10-20% των αποβολών ανεβαίνει στο 40%.

Η γυναικολόγος www.kgeorgantopoulou.gr είναι δίπλα σας, σε ότι χρειαστείτε.