Πώς φτιάχνεται και συσκευάζεται το κρασί

Το κρασί, το νέκταρ των θεών, αποτελεί από την αρχαιότητα ένα από τα βασικότερα οινοπνευματώδη ποτά, το οποίο αποτυπώνει μια ολόκληρη κουλτούρα και συνδυάζεται με διάφορες γεύσεις ανάλογα με το είδος του. Η ποιότητά του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το είδος των σταφυλιών, η συγκομιδή τους, η ζύμωση και η σωστή συσκευασία.

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας γίνεται ο τρύγος, δηλαδή η συγκομιδή του σταφυλιού. Οι οινοπαραγωγικές μονάδες που στοχεύουν στην υψηλή ποιότητα του κρασιού που παράγουν ολοκληρώνουν αυτό το στάδιο είτε χειρωνακτικά είτε με ειδικές θεριστικές μηχανές που διαχωρίζουν τα χαλασμένα από τα υγιή σταφύλια. Έπειτα ακολουθεί η γλευκοποίηση, η διαδικασία δηλαδή της εξαγωγής του μούστου από τα σταφύλια, αφού αφαιρεθούν τα κοτσάνια που μπορούν να αλλοιώσουν τη γεύση του κρασιού και να καταστούν επιβλαβή για τον καταναλωτή.

wine-producing

Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η ζύμωση, κατά την οποία τα σάκχαρα του μούστου παράγουν οινόπνευμα λόγω της αλκοολικής ζύμωσης που επιτελείται από τις ζυμάσες των ζυμομυκήτων του φλοιού των σταφυλιών. Η ζύμωση λαμβάνει χώρα μέσα σε ξύλινα βαρέλια ή βαρέλια από ανοξείδωτο ατσάλι και διαρκεί από 8 έως 25 ημέρες, ενώ μετά έπεται η ωρίμανση του κρασιού που μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια.

 

Καθοριστικό στάδιο για τη διατήρηση της γεύσης είναι η εμφιάλωση του κρασιού, κατά την οποία το κρασί συσκευάζεται σε φιάλες αεροστεγώς και ταπώνεται με φελλό, διότι η επαφή του κρασιού με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας μπορεί να το αλλοιώσει. Αρχικά, το φορτηγό που μεταφέρει το μούστο ή το κρασί στη μονάδα συσκευασίας ζυγίζεται πάνω στη γεφυροπλάστιγγα, από την οποία οι δυναμοκυψέλες καταγράφουν το καθαρό βάρος του προϊόντος. Ύστερα, το προϊόν ξεφορτώνεται και αναλαμβάνουν οι μονάδες πλήρωσης και πωματισμού ή αλλιώς γραμμές εμφιάλωσης, οι οποίες πλέον είναι αυτόματες.

 

Τα μηχανήματα συσκευασίας που συνιστούν τις γραμμές εμφιάλωσης αποτελούνται αρχικά από ζυγιστικά συστήματα, τα οποία είτε μετρούν τον όγκο του κρασιού για να ταιριάζει ακριβώς στο αντίστοιχο μπουκάλι (ογκομετρικά ζυγιστικά) είτε μετρούν το βάρος του, αφού ο όγκος του προϊόντος είναι προκαθορισμένος (ζυγιστικά βάρους). Αυτά τα ζυγιστικά συστήματα συνεργάζονται με τα γεμιστικά μηχανήματα, τα οποία στην περίπτωση της εμφιάλωσης του κρασιού ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τα γεμιστικά ελαιόλαδου. Τα γεμιστικά μηχανήματα υπολογίζουν τα δεδομένα που έχουν λάβει από τα ζυγιστικά συστήματα και πληρώνουν τα κυλινδρικά ή τετράγωνα μπουκάλια, τα οποία στο τελικό στάδιο ταπώνονται από τα πωματιστικά μηχανήματα με συνθετικό ή φυσικό φελλό ή σπανιότερα με βιδωτό καπάκι και στα οποία επικολλούνται ετικέτες με διάφορα στοιχεία από τις ετικετέζες.

 

Οι μονάδες πλήρωσης των φιαλών είναι πλέον κατά κύριο λόγο πλήρως αυτόματες και η ωριαία τους απόδοση μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 1000 φιάλες. Γίνεται συνεπώς κατανοητό ότι στις μέρες μας η παραγωγή κρασιού αποτελεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη μείωση της τιμής του και αφετέρου την πιστοποίηση της ποιότητάς του με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες. Και τα δύο αποτελέσματα πάντως μόνο να ωφελήσουν μπορούν τον καταναλωτή, ο οποίος μπορεί να απολαμβάνει αυτό το ιδιαίτερο προϊόν υπό ευνοϊκότερες πια συνθήκες.

Πηγή: metrotech hellas