Πώς θα κάνετε την κόρη σας να μη φοβάται το γυναικολόγο

Ο γυναικολόγος επιτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ζωή της γυναίκας. Καταρχάς, διεξάγει όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις, όπως τη μαστογραφία ή το τεστ Παπανικολάου, που πλέον με τις εξελίξεις της ιατρικής μπορούν να διασφαλίσουν ότι οποιοδήποτε πρόβλημα στην υγεία της γυναίκας θα ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο και ει δυνατόν θα θεραπευθεί. Παράλληλα, φροντίζει το αναπαραγωγικό της σύστημα και τη βοηθάει να γίνει μητέρα όταν το αποφασίσει, συμβάλλοντας έτσι στην πραγματοποίηση ενός ονείρου για τις περισσότερες γυναίκες. Τέλος, έχει συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα σεξουαλικής φύσης και αντισύλληψης, θέματα που η γυναίκα μπορεί να συζητήσει μόνο μαζί του.
Συνεπώς, η ετήσια επίσκεψη και η στενή επαφή με το γυναικολόγο είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να ξεκινάει από νωρίς στη ζωή της γυναίκας. Για την ακρίβεια, το σωστότερο είναι το κορίτσι να επισκέπτεται το γυναικολόγο πρώτη φορά με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και όχι με το ξεκίνημα της σεξουαλικής της ζωής. Αυτό πρέπει να συμβαίνει διότι μόνο έτσι το κορίτσι θα αποκτήσει μια σωστή εικόνα για το σώμα του, θα μάθει με επιστημονικό τρόπο τη σεξουαλική και αναπαραγωγική διαδικασία και θα λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τις μεθόδους αντισύλληψης, πριν προχωρήσει στη σεξουαλική πράξη, οπότε πλέον θα είναι αργά, αν δεν έχουν μπει οι σωστές βάσεις.

Does_she_need_to_see_a_gynecologist_600x300
Τα περισσότερα κορίτσια επισκέπτονται το γυναικολόγο μαζί με τις μητέρες τους, όμως καλό είναι να γνωρίζουν ότι μπορούν να επισκεφθούν και μόνες τους γυναικολόγους στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις στα ιδιωτικά τους ιατρεία ή τα νοσοκομεία. Αν είστε μητέρα ενός κοριτσιού και σκέφτεστε πώς θα την κάνετε να νιώσει άνετα σε αυτή την τόσο σπουδαία συνάντηση, τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα αλλά χρειάζονται καλό χειρισμό.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δώσετε σε αυτή τη διαδικασία έναν τόνο χαράς και υπηρηφάνειας από μέρους σας, αφού το παιδάκι σας έγινε πια γυναίκα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επισκεφθείτε μαζί το γυναικολόγο με την πρώτη έμμηνο ρύση της κόρης σας και όχι με την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής, διότι το δεύτερο μπορεί να μην το μάθετε αμέσως και να συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής και άγχους. Παράλληλα, πρέπει να εξηγήσετε στο κοριτσάκι σας ότι ο γυναικολόγος δεν χρειάζεται να τη φοβίζει, μιας και είναι από τους λίγους γιατρούς που δεν προκαλούν πόνο στον ασθενή. Στην ηλικία αυτή, όταν τα κορίτσια δεν έχουν μπει ακόμα για τα καλά στην εφηβεία, η ντροπή για το γυμνό σώμα είναι μικρότερη σε σχέση με όταν μεγαλώνουν, οπότε το ζήτημα αυτό θα την ενοχλήσει λιγότερο. Κάντε την να νιώσει ενθουσιασμένη που κάνει τη μετάβαση από τον παιδίατρο στο γυναικολόγο και δεν θα σας φέρει καμία αντίσταση, αλλά μάλλον θα ζητήσει και η ίδια την επίσκεψη.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι να τη διαβεβαιώσετε ότι στο γιατρό της μπορεί να πει τα πάντα και μάλιστα να της εξηγήσετε ότι μεταξύ γιατρού και ασθενούς ισχύει το ιατρικό απόρρητο. Ακόμα και αν η κόρη σας δεν σας κρύβει τίποτα, θα της είναι ανακουφιστικό να ξέρει πως δεν θα διαρρεύσει τίποτα προς τα έξω και έτσι μπορεί να εμπιστευθεί στο γιατρό της πράγματα, τα οποία είναι απαραίτητο να ξέρει. Εφόσον εμπιστεύεστε κι εσείς το γιατρό σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και μπορείτε να κοιμάστε ήσυχες.

Εμείς προτείνουμε την κα Γεωργαντοπούλου ως μια εξαιρετική γυναικολόγο στην Αθήνα.