Έθιμα γάμου: Το στρώσιμο του κρεβατιού

Ο γάμος είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της κοινής ζωής ενός ζευγαριού. Τα ήθη και τα έθιμα πολλά και έρχονται από το παρελθόν σε πολλές περιπτώσεις αυτούσια. Παλιότερα ο γάμος ετοιμαζόταν επί μία εβδομάδα, μάλιστα, στα χωριά ήταν τόσο μεγάλο γεγονός, που το καθιστούσαν ισάξιο με το πανηγύρι στη μνήμη του πολιούχου αγίου.

Κόσμος «πλημμύριζε» το σπίτι, όλοι με πνεύμα βοήθειας για τις ετοιμασίες, αλλά και για γλέντι, φαγητό και κρασί. Οι φίλες της νύφης, οι αδερφές, οι ξαδέρφες, οι γειτόνισσες, οι θείες και οι γιαγιάδες με τις συμβουλές τους, εργάζονταν συλλογικά, με τραγούδια, κατάλληλα για την κάθε μέρα χωριστά.

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα είναι το στρώσιμο του κρεβατιού. Πρόκειται για ένα έθιμο γνωστό στους περισσότερους, το οποίο γίνεται δύο ή τρεις μέρες πριν το γάμο. Οι συγγενείς και οι φίλοι συγκεντρώνονται στο σπίτι που θα μείνει το ζευγάρι μετά το γάμο και στρώνουν το κρεβάτι του ζευγαριού στην κρεβατοκάμαρα. Αφού συγκεντρώσουν τα απαραίτητα λευκά είδη του γάμου στρώνουν σεντόνι (κατωσέντονο, πανωσέντονο, μαξιλαροθήκες, κουβερλί), πάνω ρίχνουν ρύζι για να ριζώσει το ζευγάρι, χρήματα, για να έχει καλά οικονομικά στη ζωή του και ανθοπέταλα. Στο τέλος ρίχνουν ένα παιδάκι πάνω στο κρεβάτι, ένα αγόρι του οποίου να ζουν και οι δύο γονείς, για να αποκτήσει το ζευγάρι απογόνους. Το στρώσιμο του κρεβατιού γίνεται από τις φίλες της νύφης που πρέπει να έχουν στη ζωή και τους δυο τους γονείς. Ακολουθούν κεράσματα με γλυκά, αναψυκτικά και ποτά.

Αυτό το έθιμο περνάει από γενιά σε γενιά και καλό είναι ακόμη κι αν δεν είστε και τόσο «παραδοσιακοί» να το τηρήσετε βάζοντας όμως τις δικές σας πινελιές. Μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τις διαδικασίες του εθίμου αλλά με τον δικό σας τρόπο, ώστε να το διασκεδάσετε και να περάσετε καλά.

Σε κάποια μέρη (συνήθως χωριά) ακόμη και σήμερα, το στρώσιμο του νυφικού κρεβατιού με τα λευκά είδη γάμου, συνοδεύεται και με την επίδειξη της προίκας της νύφης. Όσοι επισκέπτονται το σπίτι για να ευχηθούν και να αφήσουν το δώρο τους, περνούν απαραίτητα από την κρεβατοκάμαρα για να θαυμάσουν τα προικιά που είναι απλωμένα στο δωμάτιο και πάνω στο κρεβάτι, αλλά και όσα φαίνονται από τα ανοιχτά συρτάρια. Στις πόλεις βέβαια έχει απλοποιηθεί αυτό.

Όσα θα χρειαστείτε για το συγκεκριμένο έθιμο!

  • Τα λευκά είδη είναι το Α και το Ω για το συγκεκριμένο έθιμο. Εφοδιαστείτε με τα εξής: κατωσέντονο, πανωσέντονο, κουβέρτα ή πάπλωμα, δύο μαξιλαροθήκες και τρία διακοσμητικά τετράγωνα μαξιλαράκια. Η επιλογή των συγκεκριμένων λευκών ειδών θα γίνει καθαρά με βάση το γούστο σας, χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε χρώμα. Ωστόσο καλό είναι να επιμεληθείτε και τα λευκά είδη του μπάνιου σας, μιας και θα έχετε πολύ κόσμο στο νέο σας σπίτι.
  • Συνήθως η νυφική κουβέρτα που θα χρησιμοποιήσετε είναι με κεντήματα και χειροποίητη από κάποια από τις δυο μαμάδες ή και γιαγιάδες. Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με λευκά είδη πολλά νυφικά σετ κρεβατιού που θα αντιπροσωπεύουν το γούστο σας.
  • Ένα γυάλινο μπολ με ρύζι, κουφέτα και ροδοπέταλα (αποφύγετε τα καλάθια γιατί μπορεί να πιαστούν στην κουβέρτα ή το πάπλωμα και να σας το χαλάσουν).

Επιπλέον συμβουλές:

  • Η ώρα που θα επιλέξετε για να στρωθεί το κρεβάτι καλό θα είναι πριν δύσει ο ήλιος.
  • Το νυφικό κρεβάτι θα πρέπει να το στρώσουν τρεις ή πέντε ανύπαντρες κοπέλες.
  • Οι καλεσμένοι ένας-ένας παίρνουν λίγο ρύζι από το μπολ που έχετε ετοιμάσει και το ρίχνουν στο κρεβάτι συνοδευόμενο με το γνωστό σε όλους «φακελάκι». Αυτό έχει σαν ερμηνεία ότι σας εύχονται να ζήσετε πλουσιοπάροχα, ριζωμένοι, μοσχομυριστοί και δυνατοί στις δυσκολίες.

Τέλος, ακολουθεί ποτό, φαγητό και χορός για όσο αντέξετε!

Η Ώρα η Καλή!!!